Üniversitemizde “Suçun ve Suçluların Tespitinde Dil Bilim ve Psikoloji Konferansı” İcra Edildi

Adli Dil Bilim, Avukat ve Suçlu Psikolojisi Konferansı, 3 Mart 2022 Perşembe günü üniversitemiz ev sahipliğinde Göztepe Yerleşkesi Aşık Paşa Konferans Salonunda icra edildi.

Program İMÜ Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Ana Bilim Dalı üyesi Dr. Öğr. Üyesi Derya TEKİN’in moderatörlüğünde başladı. İlk konuşmacı Öğr. Gör. Dr. Hülya KOCAGÜL YÜZER “Hukuk Uygulamalarında Adli Dil Bilim” başlıklı bildirisi ile suçluların konuşmalarının analiz edilmesi yoluyla psikolojik durumlarının belirlenmesi ve suçun tespiti hakkında bilgi verdi. Bu tespitlerde konuşma ve konuşmacı analizi, yazar analizi, söylem analizi gibi yöntemler uygulandığını belirtti. Dava aşamasında delil olabilecek olan mektuplar, ses kayıtları, kısa mesajlar, sosyal medya yazıları, tehdit, intihar mektupları, fikir hırsızlığı metinleri ve polis sorgu kayıtlarının dil bilimciler tarafından incelendiğini ve bu incelemeler sırasında veri tipine göre bu metnin yazarı, konuşmacı, sözcüklerin manası, ticari isim hakları gibi hususların potansiyel suçlu olan yazarın veya konuşmacının sosyokültürel geçmişine ilişkin ipuçları verdiğini açıkladı.

Avukat psikolojisi üzerine konuşulan bölüme Uzm. Psk. Esra AKKAYA ve Uzm. Psk. Kübra Gizem ÖZEN ‘‘Hukuk Çalışanlarında Psikolojik Dayanıklılık’ başlıklı bildirileri katılım sağladılar. Hukukçuların adli vakalarda ceza mahkemelerinde ilerleyen süreçte suçluların tespit edilmesi sürecinde psikolojik dayanıklılıklarını nasıl koruyabileceğini ve ceza adaleti sistemine nasıl uyum sağlayabileceklerini açıkladılar. Bu minvalde kriz yönetimindeki dış etkenlerden bahsettiler. Sunumlarını meditasyon ve nefes egzersizi ile tamamladılar.