‘Unutulma Hakkı Nedir Popüler Kültürde Unutulma Hakkına Dair Yanılgılar’ Başlıklı Konferans ile Bir İnsan Hakkı Olarak Unutulma Hakkı Ele Alındı

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Hukuk Atölyesi Kulübü, Bilişim ve Teknoloji Hukuku Derneği,  Gelişim Hukuk Kulübü, İdeal Medeniyet Hukuk Kulübü ve Aydın Medeniyetliler Akademisi iş birliği ile 14 Nisan 2022 Perşembe günü ‘Unutulma Hakkı Nedir Popüler Kültürde Unutulma Hakkına Dair Yanılgılar’ başlıklı bir konferans düzenleyerek, bir insan hakkı olarak “Unutulma Hakkı”nı ele aldı. Üniversitemizin Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen konferansta, unutulma hakkı konusunda çalışmakta olan Dr. Cemile TURGUT, İMÜ Hukuk Fakültesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Dr.Öğr.Üyesi Şerafettin EKİCİ moderatörlüğünde bir sunum gerçekleştirdi.

Popüler kültürün son zamanlardaki odak noktalarından biri olan “unutulma hakkı” konusunda ülkemizde çalışan ilk akademisyenlerden olan ve doktora tezini unutulma hakkı konusunda yazan Dr. Cemile TURGUT, konferansta unutulma hakkının suçluların işledikleri suçların cezasını çektikten sonra normal hayata entegre olabilmeleri için temel bir insan hakkı olduğunu açıkladı. Daha sonra bu hakkın içeriği, kapsamı, sınırları ve uygulamasına yönelik hukuki belirsizlikler ve farklı hukuk sistemlerindeki uygulamaları dikkate alarak dinleyicileri  aydınlattı. Bu doğrultuda unutulma hakkının tarihi gelişimi ve hukuki dayanaklarına değinerek,   unutulma hakkı ile ifade özgürlüğü arasındaki dengenin kurulmasında önemli ölçütler olan halkın haber alma hakkı, suçluların ıslahı, yargılamanın aleniliği gibi etkenler etkisiz kılınmadan unutulma hakkının korunabileceğini açıkladı. Etkili ve şeffaf bir adalet sisteminin tüm bu standartları sağlaması gerektiğini belirtti.