İMÜ, korumanın ilk koşulunun bilgi sahibi olmak olduğundan hareketle, öğrencilerine Türkiye’nin kültürel mirasını tanıtmaya devam ediyor. Üniversitemiz öğrenci kulüplerinden Perspektif Kulübü, doğal güzellikleri ve tarihi yapısıyla öne çıkan Bursa’ya günübirlik bir kültür gezisi düzenledi.
10 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen gezi kapsamında Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan, Uludağ’ın kuzeybatı eteklerine kurulan ve hem doğal miras alanları hem de kültürel miras alanları ile önemli bir merkez olan Bursa ziyaret edildi. Kent merkezinde Yeşil Türbe, Muradiye, Tophane, Ulu Cami ile birlikte kentsel sit alanı olarak tescillenmiş Koza Han ve Hanlar Bölgesi ziyaret edildi. Koza Han’da yapılan incelemeler ile öğrencilerimize UNESCO’nun 2022 yılında Türkiye’nin somut olmayan kültürel miras listesine dahil ettiği ipek böcekçiliği ve dokuma için ipeğin geleneksel üretimi hakkında detaylı bilgiler sağlandı. Rehber tarafından Türkiye’nin yaş koza üretiminde dünyadaki 7 ülkeden biri olduğu, AB ülkeleri içerisinde ise tohum üreticisi olan tek ülke olduğu belirtilirken, Bursa’nın kuru koza üretiminde halen geleneksel metotlarla üretim yapan nadir yerlerden biri olduğu belirtildi. Buna karşın, pek çok farklı nedenden dolayı, üretim miktarının azaldığına ve Türkiye’nin bu somut olmayan kültürel mirasının etkinliğinin giderek azaldığına dikkat çekildi.
Merkezdeki ziyaretlerin sonrasında, Bursa ile aynı dönemde Osmanlı vakıf köyü olarak kurulan ve 2014 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen Cumalıkızık ziyaret edildi. Gezide bölgenin dünya mirası olarak taşıdığı önem hakkında bilgi verildi ve köyün dünya mirası listesine alınma sürecinden bahsedildi. Cumalıkızık’ın ayrıca pek çok Türk filmine ve diziye ev sahipliği yaparak, sanat sektöründeki önemli rolüne de değinildi.
Gezi, Bursa’nın meşhur iskender kebabının servis edildiği akşam yemeği ile sona erdi.