Arş.Gör.Dr. İsmail AĞIR Tarımsal Üretimde Teknolojinin Kullanımını Ele Alan Araştırmasını IV. Agribalkan Kongresi’nde Sundu

Üniversitemiz Biyomühendislik Bölümü Araştırma Görevlisi İsmail AĞIR, 1 Ağustos-2 Eylül 2022 tarihlerinde, Trakya Üniversitesi’nce düzenlenen IV. AGRIBALKAN Kongresinde “A Quick Start to Do-It-Yourself Smart Farming: An Exemplary System with the Internet of Things” isimli sunumunu gerçekleştirdi.

AĞIR, sunumuna tarımsal üretimde gübre ve su kullanımındaki sorunlara iyileştirilmiş yöntemler üreten hassas tarım teknolojilerinden kısaca bahsederek başladı. Ardından çevreye ve doğal kaynaklara oldukça zararlı olan vahşi sulama sorununu çözmeye yönelik olarak yaygınlaşan akıllı sulama için çevreye uyumlu teknolojilerden bahsetti. Sunumun odak noktasında; dünyada oldukça ilgi gören açık kaynak yazılım ve donanım trendinin ve ülkemizdeki Teknofest gibi etkinliklerin yaygın etkisiyle, küçük toprak sahiplerinin ve gıda üreticilerinin de kendi üretimlerinde akıllı sulamaya yönelik neler yapabilecekleri hakkında örnek bir sensör-aktüatör temelli hassas sulama sistemleri vardı. Tarımsal inovasyona katkı sağlamak ve doğal kaynakların sürdürülebilir yönetiminin ve etkin kullanımının sağlanması için bu teknolojilerin önemine vurgu yapıldı.

Son olarak; açık kaynak teknolojilerin, bilimsel literatürle beraber hareket ettiğine vurgu yapılarak günümüzde üretim ve kaynak kullanımına dair olumlu katkılarından bahsedildi.