Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Bilişim ve Enformasyon Topluluğu (BİLEN), veri tabanları ve yayıncılık konularında bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 31 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen etkinlik, veri tabanları uzmanı Burak Savaş SARIÇOBAN’ın sunumuyla İdeal Online Yayıncılık’ta gerçekleşti.
Söyleşi ve atölye çalışması, pek çok disiplinin yaygın olarak kullandığı veri tabanları ve yayıncılık konularında öğrenme fırsatı sunmayı ve öğrencilerilerimizi daha başarılı araştırmalar yapma konusunda geliştirerek, güçlendirmeyi amaçladı. SARIÇOBAN, topluluk üyelerine tarih, dil ve edebiyat, sosyoloji, siyasal bilimler, eğitim, kültür & sanat, müzik, sağlık bilimleri, ekonomi & finans, mühendislik, psikoloji, hukuk gibi alanlarda akademik ve popüler dergilere elektronik erişim imkânı sağlayan “İdeal Online Veri Tabanı Eğitimi” ile yayıncılık konularında bilgi aktardı. Ayrıca atölye çalışmasında, veri tabanlarının kurumlar açısından avantajları ve dezavantajları da tartışıldı.
Etkinlikte veri tabanlarının etkili bir şekilde kullanılmasının, veri analitiği, veri madenciliği ve yapay zeka gibi teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına da olanak sağladığı aktarıldı. Bunun da dayanıklı bir altyapının oluşturulmasında ve endüstriyel sektörlerin sürdürülebilir olmasında önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Etkinlikte, veri tabanlarının korunmasının öneminden de bahsedildi. Gizlilik hakkının korunması ve kişisel verilerin güvenliği için veri tabanlarını korumanın gerektiğini belirten SARIÇOBAN, veri tabanlarının güvenliğini sağlamanın, yetkisiz erişimi önlemenin ve verilerin doğruluğunu ve bütünlüğünü korumanın öneminden bahsetti.
Veri tabanları atölye çalışması, veri tabanı yönetimi konusunda uygulamalı bir öğrenme deneyimi sağlamayı hedefleyen bir etkinlik oldu. Bu atölye çalışmasında SARIÇOBAN, belirli bir veri tabanı yönetim sistemi kullanılarak, bir veri tabanının nasıl tasarlanacağı, oluşturulacağı, yönetileceği ve sorgulanacağı gibi konulara odaklandı.
Sunumun ardından etkinlik soru cevap bölümüyle sonlandırıldı.