Üniversitemiz Türk Mûsikîsi Bölümü öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Seda TÜFEKÇİOĞLU´nun Türk sanatındaki çalgıları kültürel miras bağlamında incelediği “Gelibolulu Mustafa Ali’nin Mevaidü’n-Nefais Adlı Eserinde Türk Çalgıları” adlı makalesi, Rast Müzikoloji Dergisi’nin 2021 yılı 9. sayısının 1. cildinde yayımlandı.
TÜFEKÇİOĞLU, makalesinde 16. yüzyılın son çeyreğinde yaşamış olan Osmanlı müellifi Gelibolulu Mustafa Ali’nin kaleme aldığı Mevaidü’n-Nefais Fi Kavâdi’l-Mecalis adlı eserinde bahsettiği dönemin mûsikî meclisleri ve çalgılarını ele aldı. Bu bağlamda, makalede telli çalgılar sınıfına giren muğni, kanun, ud, şeşhane, kopuz, tanbur, şeşta, santur, çarhane, çeng; nefesli çalgılar sınıfına giren nay, erganun, musikar, nay-i Irakî, mansûr, surna; vurmalı çalgılar sınıfa giren def, çağana, çârpâre, filcan Türk Musikisi’nin geçmişten günümüze gelen önemli kültürel mirası olarak incelendi.
Her biri yerel kültür ve kültürel miras örneği olan incelenen her bir çalgı, 15. yüzyıl kaynak eserlerde anlatılan ve 17. yüzyıl Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde anlatılan çalgılar ile karşılaştırılarak değerlendirildi. Eserde ayrıca Hornbostel-Sachs sistemine göre çalgı sınıflandırmaları belirtildi.
Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.