Dr. Sevgi KIRBOYUN TİPİ Özel Gereksinimli Bireyler için Ders Materyallerinin Erişilebilirliğine İlişkin bir Seminer Verdi

İMÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü elemanlarından Öğr.Gör.Dr. Sevgi KIRBOYUN TİPİ, 25 Ekim 2022 Salı günü İMÜ Ziraat Bankası konferans salonunda fakülte öğretim elemanlarına yönelik olarak ”Bütünleştirilmiş Ortam: Ders Materyallerim Erişilebilir Nitelikte mi?” başlıklı bir seminer verdi.

Seminerde özel gereksinimli bireylere yönelik erişilebilirliğin sağlanması ve kapsayıcı eğitim sunulması hakkında bilgi verilerek yapılabilecek uygulamalardan örnekler verildi. Seminere katılan öğretim elemanları görme engellilere yönelik erişilebilir PDF, Word ve PPT oluşturma hakkında bilgi edindi. Ayrıca ders materyallerindeki tablo, grafik, resim gibi görsel içeriklerin betimlenmesi ve bu materyallere Alt-Text eklenmesi örnekler sunularak anlatıldı.

Seminerin devamında görme engelli bireylere karşı tutumlara yönelik dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedildi. KIRBOYUN TİPİ bu noktada sınıf ortamında bulunan nesnelerin görme engelli bireylere açıklanması, bu kişilerin varsa sınıfa rehber köpeği ile girmesinde kolaylık sağlanması ve ders notlarının öğrenciye önceden ulaştırılmasına özen gösterilmesi gerektiğine değindi. Buna ek olarak erişilebilir eğitim ortamının nasıl hazırlanması gerektiği üzerine konuşuldu. Bu çerçevede, özel gereksinimlere sahip öğrencilerin karşılaşabileceği eşitsizliklerin azaltılarak eğitimde fırsat eşitliğine katkı sağlayacak bir öğretmen eğitimi gerçekleştirildi.