İlim ve Medeniyet Topluluğumuz “Bosna-Hersek’te Mevcut Durum ve Bosna’nın Geleceği” Konferansı Düzenledi

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından İlim ve Medeniyet Topluluğu 15 Aralık 2022 günü saat 14:00’te Ziraat Bankası Kütüphanesi Ziraat Bankası Konferans Salonu’nda Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İZZETBEGOVİÇ’in Başdanışmanı ve Uluslararası Novi Pazar Üniversitesi akademisyenlerinden Prof.Dr. Adamir JERKOVIC’in katılımı ile “Bosna-Hersek’te Mevcut Durum ve Bosna’nın Geleceği” adlı konferans programını gerçekleştirdi. Yoğun ilginin olduğu programa Rektörümüz Prof.Dr. Gülfettin ÇELİK, topluluk danışmanı Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Berdal ARAL ve Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan SOYGÜZEL de katılım gösterdi.

Etkinlik topluluk başkanı Yasir GÜNEŞ’in açılış konuşması ile başladı ve Prof.Dr. Adamir JERKOVIC ‘in sunumu ve Merjema IMAMOVIC’in tercümeleri ile devam etti. JERKOVIC sunumunda Dayton Anlaşması’nın yıldönümünde Bosna Hersek’teki güncel gelişmelere ve söz konusu anlaşmanın bu gelişmelere etkilerine değindi. Bosna Hersek Savaşı’nın tarihinden, Bosna Hersek’in siyasi ve sosyal yapısından ve Dayton Anlaşması’nın bölgede oluşturduğu siyasi düzenden bahsetti.

JERKOVIC öncelikle 1992 ve 1995 yılları arasında bölgede meydana gelen silahlı çatışmaya sebep olan sorunların tarihsel arka planından kısaca bahsetti. Bosna Hersek Savaşı’nı sona erdiren ve 1995’te imzalanan Dayton Anlaşması ile kaotik bir siyasi düzenin oluştuğunu, anlaşmanın barış getirmek için değil bölgeyi kontrol altında tutmak için ortaya çıkarıldığını dile getirdi. Birleşmiş Milletler tarafından atanan Yüksek Temsilci’nin ülke anayasası ve kurallarının ötesinde yetkilere sahip olduğunu ve bu nedenle bir vesayet oluşturduğunu iddia etti. Ülkede soykırım sona ermiş olsa da etnik milliyetçiliğin sürdüğünü ve Bosna siyasetinde sistematik adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin devam ettiğini dile getirdi. Buna örnek olarak Sırplar ve Hırvatların nüfus içindeki oranlarına kıyasla daha yüksek oranda bir siyasi temsil elde ettiklerini, Boşnakların ise tersine kendi ülkelerinde daha düşük oranda temsilciye sahip olduklarını belirtti. JERKOVIC ayrıca Dayton Anlaşması ve sonrasında oluşan siyasi düzenin ırksal ayrımcılığa dayalı yapısıyla gelecekte ülkenin bölünmesine yol açabileceğini öne sürdü.

Konuşmasının ardından Prof.Dr. Adamir JERKOVIC öğrencilerin sorularını yanıtladı ve onlarla sohbet etti. Yaklaşık iki saat süren program, Rektörümüz Prof.Dr. Gülfettin ÇELİK’in hediye takdimi ve katılımcılarla gerçekleştirilen fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA HABERLERİ