Öğrenci Topluluğumuz ‘’Tanzimattan Günümüze’’ Başlıklı Öğrenci Paneli Düzenledi

Üniversitemiz Medyada Münazara Topluluğu 16 Aralık 2022 tarihinde Orhanlı Kampüsü Konferans Salonunda ‘’Tanzimattan Günümüze’’ başlıklı bir öğrenci paneli düzenledi.

Panel Üniversitemiz öğrencisi yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleşti. Panelde, Tanzimat Dönemi ile ilgili konuları ele alan 4 topluluk üyesi öğrenci bulundu. Her bir öğrenci, Tanzimat Dönemi’ne ait bir konuyu seçip araştırdı ve panelde dinleyicilere aktardı. İnteraktif bir şekilde gerçekleşen panelde dinleyiciler, konuşmacılara sunum sonrasında sorular sorarak ve görüşlerini paylaşarak katkı sağladı.

Tanzimat Dönemi, 19. yüzyılın ilk yarısında Osmanlı İmparatorluğu’nda gerçekleşen önemli bir reform hareketidir. Bu dönemde modernleşme çabalarıyla birlikte birçok alanda değişiklikler yaşanmış ve bu değişiklikler günümüze kadar etkilerini sürdürmüştür.

Panelde ilk olarak hukuk ve hukuk sistemi reformları tartışıldı. Tanzimat Dönemi’nde başlayan reformlarla birlikte, Osmanlı hukuk sisteminin modernleştirilmeye çalışıldığı, Batı’dan alınan örneklerle yeni kanunlar ve yasaların oluşturulduğu ve bu reformların, günümüz Türk hukuk sistemini de olumlu yönde etkilediği ve böylelikle hukukun üstünlüğüne yönelik ilk temellerinin atıldığı belirtildi.

Panelin ikinci bölümünde ise eğitim sistemi reformlarından bahsedildi. Tanzimat Dönemi ile birlikte yeni eğitim kurumlarının açıldığı, batı tarzında eğitim anlayışının benimsendi aktarıldı. Bu reformların, günümüz Türk eğitim sistemini şekillendiren unsurlardan biri olduğu, eğitim eşitliğini sağlamada önemli rol oynadığı belirtildi.

Bunun dışında toplumsal değişimlerden de bahsedildi. Tanzimat Döneminin, toplumun farklı kesimlerinin modernleşme sürecine dahil olmasını sağladığı aktarıldı. Kadınların eğitim ve sosyal hayata katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda ilk adımların atıldığı ve bu dönemin, günümüzdeki toplumsal değişimlerin temelini oluşturan unsurlardan birisi olduğu belirtildi.

Son olarak sanat ve edebiyat üzerine konuşuldu. Tanzimat Döneminin edebiyat ve sanatta da yenilikleri beraberinde getirdiğinden, Batı edebiyatının etkisiyle yeni yazın türleri ve tarzlarının ortaya çıktığından bahsedildi. Bunun da, günümüzdeki Türk edebiyatının temelini oluşturan etkenlerden biri olduğu, kültürel zenginlik ve yaratıcılığı teşvik ettiği belirtildi.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 16, SKA 4 Etkinlikleri, SKA 5 Etkinlikleri, SKA HABERLERİ