Öğretim Elemanımızın Ruhsal Hastalıklarda Damgalama ile İlgili Projesi TÜBİTAK Desteği Aldı

Üniversitemiz Hemşirelik Bölümü öğretim elemanlarından Arş. Gör. Merve İNAN BUDAK ve 4. Sınıf Hemşirelik Bölümü öğrencimiz Gizem TAŞAN’ın araştırmacı olarak yer alacağı “Ruhsal Hastalıklarda Damgalamaya Yönelik Farkındalık Ölçeği” başlıklı proje TÜBİTAK 2209-A Projeleri kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje ile ruhsal hastalıklara karşı damgalama davranışlarına yönelik toplumun farkındalık düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Literatür ışığında geliştirilecek olan ölçek uzman görüşüne sunulduktan sonra gönüllü katılımcılara uygulanacak. Verilen cevaplar ile toplumun ruhsal hastalıklara karşı tutum davranışları belirlenip damgalama davranışlarına yönelik farkındalık oluşturulacak.

Proje ekibi ruh sağlığında belirgin bozukluğu olan insanların, toplum içerisinde çoğunlukla farklı olduklarını konuşma ve hareketleri ile ortaya koyarken, bu farklılıkların toplumda onlarla ilgili bazı tutumların oluşmasına neden olduğunu belirtti. Bireylerin önceden kestirilemeyen alışılmışın dışında davranışlarının hem mevcut düzeni bozduğunu hem de toplumda kaygı uyandırdığını belirten proje ekibi proje ile bu farkındalığın artacağını ekledi.

Proje ile elde edilen bulgularla psikiyatrik hastalığı olan bireylerin sosyal etkileşim, benlik saygısı ve ilişkileri gibi hayatının birçok yönünü etkileyen içselleştirilmiş damgalamayı azaltacağını ve toplumun değişen yaklaşımları ile hastaların psikolojik iyi oluş düzeylerinin artacağını ve toplum sağlığının korunmasına katkıda bulunulacağını belirtti.

Posted in Haberler, SKA 3, SKA HABERLERİ