Menü Kapat

Öğretim Üyelerimizin Erken Çocuklukta Motivasyonu Ele Aldıkları Kitap Bölümü Yayımlandı

Üniversitemiz Temel Eğitim Bölümü öğretim üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Hande ARSLAN ÇİFTÇİ ve Dr.Öğr.Üyesi Emine AYYILDIZ, Eğitim Bilimleri Fakültemiz akademisyenlerinin alana kazandırdığı ve 2022 yılında 2.baskısı yayımlanan “Eğitimde Motivasyon: Kuramsal Arka Plan, Gelişimsel Dönemler ve Öğrenme­Öğretme” isimli kitapta yer alan “Erken Çocukluk Döneminde Motivasyon” isimli bölümde bu erken çocuklukta içsel ve dışsal motivasyonun ne olduğu ve içsel motivasyonun nasıl desteklendiği sorularının cevaplarını aradılar.

“Çocukları bir davranışı yapmaya iten nedir? Peki ya o yaptıkları davranışı devamlı tekrarlama eğiliminde olmalarının altında yatan nedenler nelerdir? Zorlandıklarında neden bazı çocuklar denemeye devam ederken diğerleri öylece vazgeçerler?”  Gelişimsel durumları ne olursa olsun, bütün çocuklar dünyayı keşfetmek için doğuştan gelen bir merakla doğarlar. Ancak birçok çocuk hem evde hem de okula başladığında karşılaştığı birtakım gelişimsel olarak uygun olmayan davranış ve yaklaşımlar nedeniyle bu motivasyonu kaybeder veya dışsal motive edilmiş öğrenme stratejileri ile değiştirirler. Bu nedenle, erken çocukluk dönemi, yaşam boyu sürecek olan içsel motivasyonun oluşturulması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir.

Buradan yola çıkarak yazarlar bu kitap bölümünde, nitelikli bir erken çocukluk eğitimi sistemi oluşturmak, hem aile eğitimi hem de öğretmen eğitiminde kullanılabilecek bir rehber oluşturmak amacıyla erken çocukluk döneminde motivasyonun kuramsal çerçevesi, bu yaş grubunda motivasyonun değerlendirilmesi ve motivasyonu etkileyen faktörler ve içsel ve dışsal motivasyonun öğrenme üzerindeki etkilerini ele aldı ve erken çocuklukta motivasyonun desteklenmesi için bazı önerilere yer verdi.

Kitap bölümü:

Arslan Çiftçi H. ve Ayyıldız E. (2022). Erken çocukluk döneminde motivasyon. Ö. Avcı ve E. Ayyıldız (Ed.), Eğitimde motivasyon: Kuramsal arka plan, gelişimsel dönemler ve öğrenme-öğretme (2.baskı) içinde (ss.108-129). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık. ISBN:978-625-402- 393-4.

Posted in Haberler, SKA 4, SKA HABERLERİ