Öğretim Üyemiz Doç.Dr. Ahmet VATAN, Turizm Literatüründe Robotlar Hakkında Yapılan Çalışmaların Sürdürülebilirlikle İlgili Nasıl İpuçları Verdiğine Yönelik Bildirisini Sundu

Üniversitemiz Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ahmet VATAN yazarı olduğu “What do publications about robots in tourism clue in about sustainability?” adlı bildiriyi 9-10 Haziran 2022 tarihlerinde Hollanda’da gerçekleştirilen 3rd International Hospitality Research Symposium’da sundu. Tek yazarlı olarak hazırlanan bildiri, turizm literatüründe robotlar hakkında yapılan çalışmaların sürdürülebilirlikle ilgili nasıl ipuçları verdiğini belirlemeyi amaçlıyor. VATAN, 2012 ile 2022 yılları arasında Web of Science’da taranan turizmde robotlarla ilgili makaleleri inceledi. Makaleler sistematik analiz yoluyla analiz edildi ve incelenen makalelerden 10’ü turistlerin robot kullanımına ilişkin algılarını araştırdı. VATAN, sekiz makalenin turistlerin robot kullanımına yönelik tutumlarını veya benimseme niyetlerini araştırdığını ortaya koydu. Altı tanesinin insan ve robot etkileşimini araştırırken, dört tanesinin ise hizmet robotlarının turizmdeki rollerine odaklandığını, iki makalenin ise robotların hizmet kalitesini konu edindiğini belirtti. Çalışma neticesinde, robotların işletmelerin sürdürebilirliğine atıkta azalma sağlayarak, hataları azaltarak, bazı maliyetleri azaltarak, hizmet kalitesinin iyileştirerek, işletmeye olan talebin artırarak, verimliliği artırarak, işleri kolaylaştırarak/iş yükünü azaltarak, pazarlama ve rekabette üstünlük sağlayarak katkı sağladığını ortaya koydu.