Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fulya ÖZDİL, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla Anadolu Ajansı muhabirine arıcılık ile ilgili bir röportaj verdi. ÖZDİL, röportajında arıların korunması ve arıcılık faaliyetlerine desteğin artması gerektiğini söyledi.
ÖZDİL konuşmasında, “Bitkisel üretimde meyve oluşumu için öncelikle çiçeğin ya kendi polenleriyle ya da başka bitkilerin polenleriyle döllenmesi gerekir. Bundan sonra meyve oluşumu gerçekleşir. Bu, arıların yaptığı bir işlemdir. Normal şartlarda rüzgarla da olabilir ama gezdikleri her çiçekten polen, nektar topladıkları için aynı zamanda polenleri getirip diğer çiçeklere de aktarabildikleri için arıların polinasyonda çok önemli bir etkisi var. Arılar, bu noktada diğer bütün böceklerden daha ön planda” dedi. Arılar olmazsa öncelikle ekosistemde döllenme, yabancı tozlaşma dediğimiz sürecin de olmayacağından bahseden ÖZDİL, bu durumda bitkisel üretimde verimimizin azalacağına dikkat çekti. Yani arıların karasal varlığını kaybetmesi durumunda dünyanın sistemi değişerek insanoğlunun ham madde temini ve besin maddesi bulma noktasında çok büyük sıkıntı yaşayacağını söyledi.
Arıların yok olma riskini arttıran faktörlerden birinin kullanılan tarım ilaçları olduğunu dile getiren ÖZDİL, biyoçeşitliliği ve ekosistemleri korumak ve sürdürülebilir biçimde kullanmak için kullanılan tarım ilaçlarının azaltılması gerektiğinin altını çizdi.