Okul Öncesi Eğitimin Yaygınlaştırılması Üzerine Uzman Görüşleri Ulusal Eğitim İzleme Raporunda Paylaşıldı

İMÜ Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Arş.Gör. H. Sümeyra BİLİCİ ALBAYRAK, İlke Vakfı tarafından yayımlanan Eğitim İzleme Raporu 2021’de “Okul Öncesi Eğitimin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Adımların Değerlendirilmesi” başlıklı uzman görüşünü yazdı. Görüş yazısında erken yaşlarda sunulan eğitim hizmetinin katkılarının diğer kademelere de taşındığı, hayat boyu olumlu etkilerinin olabileceği vurgulandı. Ülkemizde okul öncesi eğitimin güncel durumu haberler ve gelişmeler dikkate alınarak değerlendirildi. Okul öncesi eğitime katılımın artırılmasına yönelik MEB’in faaliyetleri, ajandası ve hedefleri paylaşıldı. Söz konusu hedeflere ulaşılması için gerekli okul-derslik-öğretmen sayısı, fiziksel alt yapı, donatım malzemeleri, öğretmen niteliği gibi boyutlar değerlendirildi.

Nitelikli okul öncesi eğitime erişimin sağlanabilmesi için eğitim aidatlarının kaldırılması ve okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınması önerildi. Okul öncesi eğitimin öneminin kavranabilmesi için ailelerin ve toplumun genelinin bilinçlendirilmesi, 3-6 yaş grubunun bakım ve oyun dışında eğitim hizmeti almasının gerekliliğin kamuya aktarılması önerildi. Açılacak okul ve dersliklerin kapsayıcı ve güvenli olması, nitelikli eğitimin sağlanabilmesi için gerekli asgari koşulları taşıması, mevcut okulların iyileştirilmesi önerildi.

Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına yönelik atılan adımların çok kıymetli olduğu ve çarpan etkisi taşıdığı ifadeleriyle görüş yazısı tamamlandı.

Rapore buradan erişebilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 4, SKA HABERLERİ