Özel Eğitimde Erken Müdahalenin Önemine Dair Seminer Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Yeşim GÜLEÇ ASLAN, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında Kadıköy İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı Özel Eğitim Okulları tarafından hazırlanan programda “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Erken Müdahalenin Önemi” konulu ve 6 Nisan 2022 tarihli çevrim içi bir seminer sunumu gerçekleştirdi.

Prof.Dr.GÜLEÇ ASLAN sunumunda özel gereksinimli bireylere dair erken müdahalenin ne kadar önemli olduğunu açıkladı. Bu seminerde özel eğitim alan kişilerden özellikle otizmli bireylerin erken müdahale ihtiyacına değinildi. Otizme sahip bireylerin ayırt edici özelliklerinden, erken müdahaleden ve nitelikli bir erken eğitimin öneminden, otizmli bireylerin sosyal konularda ve diğer bireylerle iletişim kurarken yaşadıkları güçlüklerden ve kaynaştırma ve bütünleştirme uygulamalarının öneminden bahseden GÜLEÇ ASLAN ayrıca Uygulamalı Davranış Analizi yaklaşımdan söz etti. Eğitimde fırsat eşitliği ve erişilebilir eğitim için otizmli bireylere yönelik hazırlanan kaynaştırma ve bütünleştirme uygulamalarının ayrıştırılmış ortamlarda değil, hem okul ortamında hem de toplumsal alanlarda kapsayıcı eğitim mantığına uygun şekilde yapılmasının öneminden bahsetti. Özel gereksinime sahip bireylerin yaşadıkları eşitsizliklerin azaltılması için oyunun ve müziğin öneminden bahsederek, sınıf ortamında ve ev ortamında yapabilecek etkinlikler ve düzenlemelerle ilgili hem öğretmenlere hem ailelere tavsiyelerde bulundu.