Sanat Tarihi Topluluğu Yoros Kalesi’ne Düzenlediği Gezi ile İstanbul’un Kültürel Mirasını Öğrenmeye Devam Etti

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Sanat Tarihi Topluluğu, 13 Kasım 2022 tarihinde Anadolukavağı sırtlarındaki Doğu Roma döneminden kalma Yoros Kalesi’ne bir gezi düzenledi. Gezinin rehberliğini topluluk danışmanı Araş.Gör. Yasin SAYGILI üstlendi.

Gezide, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne giren ve İstanbul’un önemli simgelerinden biri olan Yoros Kalesi’ne çıkıldı. Yoros Kalesi, Anadolu Kavağı semtinde, Boğaziçi’nin karşı kıyısında yer alan ve stratejik bir konuma sahip olan bir kaledir. Bizans İmparatorluğu döneminde Boğaziçi’nin güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiştir.

SAYGILI gezi sırasında kültürel mirasın önemli bir parçasını oluşturan Yoros Kalesi’nin geçmişine ve önemine dair ayrıntılı bilgiler verdi. Kalenin, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde farklı amaçlarla kullanıldığına ve zaman içinde çeşitli onarımlar geçirdiğine değindi. SAYGILI, katılımcılara kalede bulunan tarihi yapıların ve savunma sistemlerinin detaylarını da anlattı. Aynı zamanda, kaledeki görkemli manzarayı vurgulayarak, İstanbul Boğazı’nın eşsiz güzelliğini ve tarihi önemini katılımcılara aktardı.

Gezi sırasında, Yoros Kalesi içinde yer alan Cevriye Kalfa Çeşmesi de ziyaret edildi. SAYGILI, çeşmenin tarihçesi, mimari özellikleri ve süslemeleri hakkında bilgi verdi. Katılımcılar, çeşmenin estetik değerlerini keşfederek tarihi ve kültürel bağlamını daha iyi anlama fırsatı buldu.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ