ToMIMEUs ERASMUS KA2 Projesi Engelli Bireyler için Kapsayıcı Müze Uygulamaları Üretmeye Devam Ediyor

Üniversitemizin proje ortağı olduğu “Duyusal Engellileri Olan Bireyler için Çok Duyulu ve Kapsayıcı Bir Müzeye Doğru” (Towards a Multisensory and Inclusive Museum for Individuals with Sensory Disabilities) (ToMiMEUs) isimli, (2019-1-RO01-KA202-063245 kodlu) Avrupa Birliği, Erasmus KA2 projesi eşitsizlikleri azaltacak uygulamalara ön ayak olmaya devam ediyor.

Proje kapsamında, 16 Ocak 2022 tarihinde Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarımız tarafından bütünleştirici öğrenme etkinlikleri (FÇ5) gerçekleştirildi. İstanbul Demiryolu Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliklerde, proje ortağı TCDD iş birliğiyle geliştirilen “Yolcular trene, tren kalkıyor!” adlı aktivite, çeşitli düzeylerde görme ve işitme engeli olan 6-12 yaş arası çocukların katılımıyla uygulandı.

Proje kapsamında eğitim almış müze personelleri eşliğinde çocuklara önce müze tanıtıldı. Ardından yaratıcı drama etkinlikleriyle çocuklar müzedeki çeşitli materyalleri ve rolleri deneyimledi ve sonrasında etkinlik kapsamında tanıdıkları ve deneyimledikleri ortam ve eşyalar hakkında resim çizip boyadı. Sanat çalışmalarının ardından Üniversitemiz Proje Koordinatörü Dr.Öğr. Üyesi Emine Ayyıldız, araştırmacı Doç.Dr. Özcan Erkan Akgün, araştırmacı Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Tuğba Öner ve araştırmacı Arş.Gör. H. Sümeyra Bilici Albayrak çocuklarla ve çocukların ebeveynleriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Etkinlik süreci tamamlandıktan sonra günün değerlendirmesi yapıldı. Bütünleştirici öğrenme etkinliklerinin Şubat, Mart ve Nisan aylarında da devam etmesine karar verildi.

ToMIMEUs ERASMUS KA2 Projesinin dördüncü ülkeler arası ortaklar toplantısı ise; 24-25 Ocak 2022 tarihinde İstanbul’da yapıldı. TCDD ev sahipliğinde gerçekleştirilen proje toplantısına, Üniversitemizi temsilen Proje Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi Emine Ayyıldız, araştırmacı Doç.Dr. Özcan Erkan Akgün, araştırmacı Dr.Öğr.Üyesi Ayşe Tuğba Öner ve araştırmacı Arş.Gör. H. Sümeyra Bilici Albayrak katıldı.  Öğretim üyelerimiz, toplantıda16 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Demiryolu Müzesi’nde gerçekleştirilmiş olan bütünleştirici öğrenme etkinliğine ilişkin de paylaşımlarda bulundu. Macaristan, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan’dan gelen proje ortaklarının da yer aldığı toplantıda ‘İyi Örnekler Rehberi (FÇ6)’ Kitapçığı ve Nisan ayında Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilecek olan ‘Çoğaltıcı Etkinlik (Multiplier Event)’ hakkında planlamalar yapıldı.

Proje ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ