Üniversitemiz Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Yaz Okulu Eğitim Programına Destek Verdi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitimde Mükemmeliyetçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (EMAM) ile yaptığı iş birliğiyle, otizm spektrum bozukluğu olan bireylere yönelik olarak 20 Haziran-1 Temmuz ile 9-19 Ağustos tarihlerini kapsayan 2 farklı dönemde yaz okulu programları EMAM’da gerçekleştirildi.

Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin okula devam edemediği yaz döneminde edinilmiş birçok becerilerde gerileme olabilmekte, aileler uygun eğitim ve sosyal destek hizmetlerine ulaşmada sınırlılık yaşayabilmektedir. Sağlanan sınırlı sayıdaki hizmetlerin ailelerin finansal anlamda karşılayabilmesi ise oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ve gençlerin yaz dönemi boyunca akademik ve sosyal alanlarda desteklenmesi, bu desteklerin ekonomik eşitlik ve eşit öğrenme fırsatları sağlamak amacıyla ailelerden ücret talep edilmeden karşılanması çok önemlidir.

Yaz okulu uygulamasının çıkış noktasını oluşturan bu düşünceden yola çıkarak Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi işbirliği ile bu yıl ilk defa düzenlenen yaz okulunda otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler ve onlara gönüllü partnerlik yapan öğrenciler çeşitli atölyeler ve etkinliklerde birlikte çalışmalar gerçekleştirildi. 19 gün devam eden programın iki gününde Özel Eğitim Bölümü destek sunarak sonraki yıllarda devam edecek çalışmalara temel atıldı. İki üniversite arasında resmi işbirliği ile sonraki yıllarda bu çalışmanın yaygınlaştırılması ve özel eğitim öğretmenleri için öğretmen eğitimleri verilmesi, çalışmaların özel gereksinimli bireylerin ailelerini de kapsayacak şekilde içerik genişletilerek uygulamanın yaz dönemi boyunca farklı dönemlerde birden çok kez düzenlenerek yaygınlaştırılması hedeflendi. Bu sayede eğitimde eşitsizliğin azaltılarak özel gereksinimli bireylere öğrenme fırsatları oluşturulması ve finansal açıdan da eğitime erişimde eşitlik sağlanması amaçlandı.

Posted in Haberler, SKA 10, SKA 17, SKA 4, SKA HABERLERİ