Üniversitemiz ve Üsküdar Belediyesi İş Birliği ile Sağlıklı ve Kaliteli Yaşamı Her Yaşta Güvence Altına Almak Üzere “Yeşil Egzersizle Sağlıklı Yaşlan” Projesi Gerçekleştirildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Üsküdar Belediyesi ile imzaladığı Eğitimde İş birliği Uygulama Protokolü kapsamında, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı İstanbul Maltepe Huzurevi ve İstanbul Prof.Dr. Fahrettin Kerim-Nilüfer Gökay Huzurevi’nde “Yeşil Egzersizle Sağlıklı Yaşlan” projesi yürüttü.

Yürütücülüğünü Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Berna DİNÇER HEKİM ve Üsküdar Belediyesi ve Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Elif Yıldırım AYAZ’ın üstlendiği projede sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına alma hedefine katkı sağlamak amaçlandı. Bu doğrultuda, proje süresince hekimler, fizyoterapistler, hemşireler ve öğrenciler huzurevi personelleri ile iş birliği yaparak 65 yaş üstü 20 bireye 12 hafta boyunca fiziksel aktivite eğitimi vererek açık havada egzersiz uygulaması yaptırdı.

Proje kapsamında, 65 yaş ve üstü bireylere hipertansiyon ve abdominal obezite taramasının yapılması; 12 hafta boyunca açık hava egzersizleri (yeşil egzersiz) uygulanması; bireylerde yaşla birlikte sıklığı artan hipertansiyon, diyabet, ateroskleroz gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların azaltılması; sağlık riskleri, bilişsel ve fonksiyonel kaybın önlenmesi; yaşlılara sağlıklı ve kaliteli yaşam becerilerinin kazandırılması konusunda danışmanlık ve eğitim verilmesi; böylece toplum sağlığına katkı sunulması amaçlandı.

COVID-19 önlemleri kapsamında, egzersiz ile birlikte doğanın sağlık üzerindeki potansiyel sinerjik etkilerinden faydalanılarak huzurevi bahçesi ve Maltepe sahilinde açık havada egzersiz programları uygulandı. Üsküdar Belediye Başkanı Sn. Hilmi TÜRKMEN’in, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sadrettin PENÇE’nin, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aygül YANIK’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen çeşitli sosyal programlarla yaşlı bireyler ve proje ekibi buluştu. On iki haftanın sonunda Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi’nde yapılan kapanış programında, programa katılan yaşlı bireylere ödüller verildi.