Anayasa Hukuku Zirvesi’nde Anayasacılığın Gelişimi ve İklim Değişikliği Konuları Ele Alındı

Üniversitemiz öğrenci topluluklarından Gelişim Hukuk Kulübü’nün organize ettiği Anayasa Hukuku Zirvesi, 28 Kasım 2022 Pazartesi günü 12.30-16.00 saatleri arasında Üniversitemiz Ziraat Bankası Kütüphanesi’nde icra edildi. Zirvede, İklim Değişikliği ve İnsan Hakları konusu da tartışmaya açılan konulardan biri oldu.

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üyesi Sezen Kama IŞIK’ın moderatörlüğünü üstlendiği programda, beş farklı konuşmacı farklı ülkelerde Anayasacılığın gelişimine, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze Türk Anayasa hukukunun gelişimine ve Anayasa hukuku çerçevesinde iklim değişikliği ve insan hakları konularına ışık tuttu.

Zirvede, üniversitemiz Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı üyesi Dr. Öğr.Üyesi Feyzan OLGUNSOY, “İklim Değişikliği ve İnsan Hakları” başlıklı konuşmasında iklim değişikliğinin sonuçları doğrultusunda temel hak ve özgürlüklerin korunmasını ele aldı. İklim değişikliğinin çevresel haklarda olduğu gibi sağlık hakkı bağlamında da sonuçlarının olduğunu, bu sebeple iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan ikinci kuşak haklara ilişkin ihlallerin de ancak Anayasa ve AİHS’te ortak olarak korunan temel hak ve özgürlükler kapsamında dava edilebileceğini açıkladı. Bu bağlamda çevre kirliliğinin önlenmesi, çevrenin korunması ve iklim adaletinin sağlanması için hukuk yollarına erişimin tesis edilmesinde devletlerin pozitif yükümlülüklerinin bulunduğunu dile getirdi.

Sunumlardan sonra gerçekleştirilen soru&cevap bölümünde, konuşmacılar katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Program konuşmacılara plaketlerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.

Posted in Haberler, SKA 12, SKA 13, SKA 16, SKA HABERLERİ