“Neler Oluyor? Akdeniz ve Ege Çıkmazı” Panelinde Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki Güncel Siyasi Gelişmeler Tarihsel ve Hukuki Çerçevesiyle Ele Alındı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal Akademi Topluluğu’nca 17 Kasım 2022 tarihinde saat 14:30’da düzenlenen “Neler Oluyor? Akdeniz ve Ege Çıkmazı” adlı panelde Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fuat AKSU, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Zuhal MERT UZUNER, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Viron MATARANGAS ve üniversitemiz Uluşlararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özlem YÜCEL’in katılımıyla yıllardan beri süregelen Akdeniz ve Ege kıyılarındaki gerginliğin nedenleri ve sonuçları konuşuldu. Etkinlik İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Hasan Polatkan Konferans Salonu’nda yapıldı. Panele yaklaşık 120 dinleyici katıldı ve panelin moderatörlüğü üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Helin SARI ERTEM tarafından yürütüldü.

Yoğun bir ilgiyle takip edilen panelde konuşmacılar, Ege’de Türkiye ve Yunanistan arasındaki kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeler sorunları ile Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dair var olan sorunları tartıştı. AKSU, Kıbrıs özelinde Akdeniz sorununun güncel siyaset ve toplum üzerindeki etkilerini tarihsel boyutu ile detaylandırarak, Türkiye ve Yunanistan arasındaki problemlere değindi ve bu problemler üzerinden güncel siyasete ilişkin analizlerini dinleyicilerle paylaştı. MERT UZUNER, Ege sorununun siyasal ve toplumsal boyutunu, Ege ve Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan açısından var olan tarihsel sorunların iki ülke halkına nasıl yansıdığını ve halkın bu sorunlardan nasıl etkilendiğini analiz etti. Bununla birlikte bu sorunların siyasete nasıl yansıdığı da UZUNER tarafından değerlendirildi. MATARANGAS, Yunanistan ve Türkiye arasında olan bu problemleri bir Yunan profesör olarak ele aldı ve var olan problemlerin tarihsel kaynağının ne olduğuna değinerek bu sorunların kamu kesimi ve hükümetler tarafından nasıl değerlendirildiğini paylaştı. Ayrıca, Yunan siyaseti ve kamuoyu açısından Ege ve Akdeniz sorununu ele alarak konuya yeni bir bakış açısı getirdi. YÜCEL ise Ege ve Akdeniz’de var olan kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgeler sorunlarını uluslararası hukuk bakımından değerlendirdi. Sorunların uluslararası hukuk açısından ne gibi tıkanıklıklara yol açtığını ve bu sorunlara nasıl hukuki çözümler getirilebileceğini anlattı.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sonlandı.

Posted in Haberler, SKA 16, SKA HABERLERİ