Sanat Tarihi Bölümü ‘Sanat Tarihçileri Müzede’ Adlı Etkinlik ile Kültürel Mirasın Korunmasında Müzelerin Rolünü Ele Aldı

Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü, 23 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Ziraat Bankası Kütüphanesi Amfisi’nde ‘Sanat Tarihçileri Müzede’ adlı bir etkinlik düzenledi. Sanat tarihçilerinin dijital sanat, galeriler, müzecilik ve sanat piyasası hakkında tecrübelerini ve işlerini anlattıkları etkinlikte konular üç ayrı konuşmada ele alındı.

Etkinliğin ilk konuşmacısı Yeditepe Üniversitesi’nden küratör, Melike BAYIK idi. Konuşmasında günümüz sanatında küratörlük ve koleksiyon yönetimine değinen BAYIK, kültürel mirasın korunması ve muhafazası için müze ve galerilerin yönetimini ve koruyuculuğunu üstlenmesinde küratörlerin rolünü ve sorumlu olduğu koleksiyonları yorumlama ve yönetmedeki önemini dinleyicilerle paylaştı.

Seminerin ikinci konuşmacısı ise sanat danışmanı Özhan KAKIŞ idi.  KAKIŞ konuşmasında yeni bir tür olarak dijital sanatın dünyadaki yerini ve NFT’nin son yıllarda bu alanda kapladığı rolünü dinleyicilere aktardı.

Etkinliğin son konuşmacısı ise galeri yöneticisi ve sanat eleştirmeni Gizem GEDİK idi. Çağdaş sanatta galeri yöneticiliği ve sanat eleştirmenliği konusunu ele alan GEDİK, sanat eserlerinin ve kültürel mirasın halka ulaştırılması için galerilerin öneminden bahsetti ve bu mirasın korunması için yapılabilecekler hakkında bilgi verdi. Daha sonra günümüzdeki sanat-sanatçı-sanat tüketicisi arasındaki bağlantıyı açıklayıp, Avrupa’yla karşılaştırmalı olarak Türkiye’deki sanatsal üretimden, bunun içinde galerilerin ve akademinin rolünden bahsetti.  Son olarak sanatsal üretimin akademideki karşılığı ve desteklenmesi konusunu ele aldı.

Posted in Haberler, SKA 11, SKA HABERLERİ